Чехия е информирала съюзниците си в НАТО и Европейския съюз за

...
Чехия е информирала съюзниците си в НАТО и Европейския съюз за
Коментари Харесай

Чехия изгони 18 служители на руското посолство в Прага

Чехия е уведомила съдружниците си в НАТО и Европейския съюз за хипотетичното присъединяване на Русия в детонацията в чешки склад за муниции през 2014 година и ще разиска въпроса на срещата на външните министри от Европейски Съюз в понеделник, заяви през днешния ден в Туитър изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек, представен от Ройтерс.

От Европейската комисия потвърдиха думите на Хамачек, че казусът ще бъде тематика на видеоконферентната среща на първите дипломати на следващия ден.

Чехия изгони 18 чиновници в съветското посолство в Прага и съобщи, че следствия са открили връзка на съветски разследващи служби с детонацията, при която починаха двама души. Експулсирането и обвинявания на Прага провокираха най-сериозната борба с Русия от края на комунистическата ера през 1989 година, отбелязва Ройтерс.

Руската организация Интерфакс цитира Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по интернационалните въпроси в горната камара на съветския парламент, който през вчерашния ден дефинира изказванията на Прага като неуместни и съобщи, че отговорът на Русия би трябвало да е равносилен. А говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова сподели пред съветски медии: " Прага доста добре знае какво следва след такива фокуси ".

Отделно от това, чешката полиция заяви в събота, че търси двама души във връзка със сериозна незаконна активност, които имат съветски паспорти на името на Александър Петров и Руслан Боширов и че мъжете са били в страната в дните преди детонацията в склада за боеприпаси. Посочените имена бяха употребявани от двама офицери от съветското разузнаване, които английската прокуратура упрекна в опит за отравяне на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия с нервнопаралитичното вещество " новичок " в град Солсбъри през 2018 година Москва отхвърли да има нещо общо със случая.

Американското посолство в Прага съобщи през вчерашния ден в Туитър, че Вашингтон стои непоколебимо зад съдружника си Чехия. Пълната поддръжка на страната си за Чехия засвидетелства през днешния ден и английският външен министър Доминик Рааб. Президентът на прилежаща Словакия Зузана Чапутова също изрази през днешния ден поддръжка за дейностите на Чехия с изгонването на 18 дипломати, уличени в шпионаж, и по отношение на гърмежа в оръжейния склад.

Чешки медии напомнят, че склад номер 16 в село Върбетице е експлодирал на 16 октомври 2014 година, а на 3 декември същата година е последвал гърмеж в склад номер 12. При първата детонация са починали двама души. Двата склада са били под контрола на остравската компания " Имекс груп ".

Правителството в Прага възнамерява да разгласи търг за милиарди евро за построяването на нова АЕЦ, като чешките служби за сигурност упорстват Русия да не бъде допускана. Президентът Милош Земан и някои видни политици упорстват Русия да взе участие, само че през вчерашния ден чешкият министър на индустрията сподели, че шпионският скандал ще се отрази на процеса. А ръководителят на Сената Милош Вистърчил сподели през днешния ден на конференция, че в случай че се потвърди, че Русия стои зад детонациите, това ще бъде " акт на държавен тероризъм ", заяви Ройтерс.

Правителството на Чехия ще разсекрети отчета за съпричастността на съветските спецслужби към събитията във Върбетице, с цел да може обществеността да се запознае с детайлностите, цитира ТАСС днешно изказване на чешкия министър председател Андрей Бабиш. По думите му в отчета на чешкото контраразузнаване се съдържат доказателства за намесата офицери от две съветски разследващи организации - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разследващо ръководство (ГРУ).

ТАСС цитира и обява в пражкият вестник " Лидове вести ", съгласно която чешките спецслужби считат, че търсените съветски жители и сътрудници на ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов са обитавали на 15 октомври 2014 година в склада за боеприпаси, а на идващия ден там е станала детонацията. Присъствието им се потвърждавало от фрагменти на камерите за видеонаблюдение. Според вестника двамата руснаци са взели участие в покушението с " новичок " против Сергей Скрипал и щерка му в Англия през 2018 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР